دسته‌بندی نشده

سپتیک چیست و چه کاربردی دارد؟

سپتیک چیست و چه کاربردی دارد؟

سپتیک چیست و چه کاربردی دارد؟

افزایش جمعیت و توسعه شهرها سبب شده است که، مدیریت بهینه فاضلاب به عنوان یکی از چالش‌های مهم و حیاتی در دنیای امروز محسوب شود. نیاز به سیستم‌های موثر در راستای دفع و تصفیه فاضلاب روز به روز بیشتر شده و همین باعث ایجاد چالش ها و ایجاد راه حل های مختلف شده است. یکی از این راهکارهای موثر جهت دفع و تصفیه فاضلاب، استفاده از سیستم‌های سپتیک می‌باشد. با ما همراه باشید تا در ادامه با شما در مورد اینکه سپتیک چیست و چه کاربردهایی دارد صحبت کنیم.

سیستم سپتیک چیست؟

قبل از دانستن کاربردهای سپتیک لازم است که بدانید سپتیک چیست؟ سیستم سپتیک در واقع نوعی سیستم تصفیه فاضلاب غیر متمرکز جهت تصفیه فاضلاب خانگی می باشد که اصولا در مناطق کم‌جمعیت و روستایی مورد استفاده قرار می‌گیرد. سیستم سپتیک متشکل از یک سیستم تصفیه ثانویه و یک مخزن سپتیک می‌باشد که معمولاً از بتن، فولاد یا پلاستیک ساخته شده  است. طراحی این مخزن به گونه‌ای است که فاضلاب خانگی را در خود جمع و آن را تصفیه می‌کند. نکته جالب توجه دراین سیستم عدم نیاز به برق است وبه همین دلیل در مناطق دور افتاده که دسترسی به برق ندارند نیز قابل استفاده است.

جهت کسب اطلاعات بیشتر در ارتباط با اتصالات گالوانیزه توپی برزیل کلیک کنید

سپتیک چگونه کار می‌کند؟

عملکرد کلی سیستم سپتیک بر اساس فرآیندهای فیزیکی و بیولوژیکی است. زمانی که فاضلاب وارد مخزن سپتیک می‌شود، مواد جامد درون مخزن ته‌نشین می‌شود. در مرحله بعدموادی مثل لجن که وزن بیشتری دارند ته نشین شده و موادی مانند روغن و چربی که وزن سبک تری دارد به سطح مخزن می آیند. تجزیه بیولوژیکی در این مرحله سبب می شود باکتری‌هایی که در فاضلاب وجود دارند باعث تجزیه مواد آلی و تبدیل مواد آلی به گاز و مواد غیر آلی شوند. در مرحله آخر، مایع تصفیه‌شده از مخزن سپتیک وارد سیستم تصفیه ثانویه می‌شود.

اجزای سیستم سپتیک

سیستم سپتیک دارای اجزای مهمی است که اصلی‌ترین این اجزا عبارتند از:

1- مخزن سپتیک

مخزن سپتیک اصلی ترین قسم آن محسوب می شود که این مخزن معمولاً دارای دو یا سه محفظه است که منجر به ته‌نشینی و تصفیه بهتر می‌شود.

2- لوله ورودی

لوله‌ای که فاضلاب را از خانه و یا هر مکان دیگر به مخزن سپتیک هدایت می کند، لوله ورودی نامیده می شود.

3- لوله خروجی

لوله خروجی یکی دیگر از اجزای سیستم سپتیک است که مواد تصفیه‌شده را از مخزن به سیستم تصفیه ثانویه یا همان زمین هدایت می‌کند.

4- سیستم تصفیه ثانویه

این سیستم شامل بسترهای تصفیه مانند چاه‌های جذب‌کننده باشد که سبب تصفیه بیشتر و بهتر مایع خروجی از مخزن می‌شود.

5- باکتری‌های تجزیه‌کننده

باکتری‌های تجزیه‌کننده از مهم‌ترین اجزای سیستم سپتیک محسوب می‌شود. این باکتری‌ها اصولا در مخزن سپتیک زندگی می‌کنن و مواد آلی را به مواد غیرآلی و گازها تبدیل می‌کنند.

پیشنهاد برای مطالعه بیشتر> بهترین عایق صوتی لوله فاضلاب و ویژگی های آن

کاربردهای سپتیک

از سیستم سپتیک در موارد بسیاری استفاده می شود که عبارتند از:

1- توسعه‌های مسکونی

همانطور که پیش از این نیز ذکر شد، در پروژه‌های مسکونی مناطق دورافتاده می توان از این سیستم استفاده کرد. دلیل اصلی در استفاده از این سیستم در این مناطق، عدم نیاز به برق و کارآمد بودن آن است.

2- مراکز تفریحی و توریستی

یکی دیگر از کاربردهای سیستم سپتیک استفاده از آن در مکان‌های توریستی و تفریحی است. اصولا این مراکز به شبکه فاضلاب دسترسی ندارند، و این سیستم می‌تواند یک راه حل مناسب برای مدیریت فاضلاب در این مراکز محسوب شود.

3- کارخانه‌ها و صنایع کوچک

در برخی از صنایع کوچک و کارخانه‌ها برای تصفیه فاضلاب از سیستم سپتیک استفاده می‌شود.

4- منازل روستایی

منازل روستایی اصولا به سیستم فاضلاب دسترسی ندارند و بههمین دلیل این سیستم می تواند گزینه مناسبی برای مناطق روستایی نشین باشد

مزایای استفاده از سپتیک

استفاده از سیستم‌ سپتیک می‌تواند مزایای زیادی داشته باشد که مهم‌ترین مزایای این سیستم عبارتند از:

  • کاهش هزینه‌ها

اصولا هزینه‌های نگهداری و نصب سیستم‌های سپتیک نسبت به هزینه‌های مربوط به اتصال به شبکه‌های فاضلاب عمومی بسیار کمتر اس و این می تواند، سبب کاهش هزینه‌های کلی می‌شود.

  •  عدم نیاز به زیرساخت‌های شهری

سیستم‌های سپتیک یک شبکه مستقل محسوب می شود و نیازی به زیرساخت‌ فاضلاب شهری ندارد. به همین دلیل این سیستم در مناطق روستایی و دورافتاده بسیار کاربردی می‌باشد.

  •  عملکرد مستقل

سیستم‌های سپتیک برای کار کردن نیاز به برق ندارند و این موضوع یکی از مهم‌ترین ویژگی‌ها و مزایای سیستم‌های سپتیک می‌باشد.

  •  حفظ محیط زیست

سیستم‌های سپتیک مانع از ورود فاضلاب به خاک می شوند و به این طریق مانع از کثیف شدن آب‌های زیرزمینی و آسیب دیدن محیط زیست می‌شوند.

معایب استفاده از سپتیک

در کنار مزایای زیادی که استفاده از سیستم‌های سپتیک دارد، این سیستم‌ها می‌توانند معایبی نیز داشته باشند که مهم‌ترین آنها عبارتند از:

  • محدودیت در ظرفیت

یکی از مشکلات این سیستم این است که در صورت استفاده گسترده دچار مشکلاتی می شود.

  • نیاز به نگهداری منظم

برای استفاده از این سیستم به بهترین شکل، باید به صورت منظم نگهداری و تخلیه شود  و عدم توجه به این موضوع سبب ایجاد مشکلات جدی برای سیستم‌های سپتیک می شود.

  • حساسیت به زمین

استفاده از سیستم‌های سپتیک، در مناطقی که خاک آنها نفوذپذیری کمی دارد سبب اختلال می شود و به طور کل عملکرد این سیستم هانسبت به زمین و خاک حساس است.

  • احتمال بروز مشکلات بهداشتی

جهت ممانعت از ورود مایع تصفیه نشده یا مواد جامد به سطح زمین باید از این سیستم به شکل صحیح استفاده شود.

نکات مهم در استفاده از سپتیک

شما برای استفاده از سیستم‌های سپتیک به بهترین شکل ممکن نیاز است که به نکاتی توجه داشته باشید.

  •  عدم رهاسازی مواد شیمیایی :

 در سیستم سپتیک  باید از رهاسازی مواد شیمیایی قوی مانند چربی‌ها و روغن‌ها به شدت خودداری کرد، زیرا باکتری‌های تجزیه‌کننده را از بین برده و مانع عملکرد درست سیستم می شود.

  •    مراقبت از زمین نفوذ :

سیستم سپتیک در زمین های نفوذ یا زمینی که گیاهان بزرگ و درختان در آن وجود دارند قابل استفاده نیست، زیرا که ریشه ها می‌تواند به لوله‌های سیستم سپتیک آسیب بزنند.

  •      استفاده از باکتری‌های تجزیه‌کننده :

باکتری‌های تجزیه‌کننده باعث می شود تا تجزیه مواد آلی سریع تر صورت گیرد و در نتیجه در عملکرد صحیح سیستم‌های سپتیک نقش بسزایی دارد.

  •    آگاهی از ظرفیت سیستم :

آگاهی از ظرفیت استاندارد سیستم سبب می شود با ورود بیش از حد ظرفیت فاضلاب به مخزن، این سیستم‌ها دچار مشکلات جدی نشوند و کارایی خود را حفظ کنند.

  •     نگهداری منظم :

نگهداری منظم این سیستم به طوری که توصیه می شود که مخزن این سیستم هر سه یا چهار سال یک بار به شکل کامل تخلیه شود سبب بهبود کارایی سیستم شود.

جمع‌بندی

ما در این مقاله تحت عنوان “سپتیک چیست و چه کاربردی دارد” به بررسی کامل این سیستم پرداختیم. به عنوان جمع‌بندی این موضوع می‌توانیم بگوییم که سیستم‌های سپتیک یک راهکار اقتصادی و بسیار مؤثر برای مدیریت فاضلاب در مناطق دورافتاده و کم‌جمعیت که به سیستم فاضلاب دسترسی ندارند، می‌باشد. شما با کمک این سیستم می‌توانید فاضلاب‌های خانگی را به بهترین شکل ممکن تصفیه کرده و از ورود آلودگی به آب‌های زیرزمینی جلوگیری کنید. امیدواریم که با مطالعه این مقاله اطلاعات کافی در این زمینه به دست آورده باشید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *